't Eggenhof
Parel in 't groene Haspengouw
Home Logies Praktisch Omgeving Links Contact
Geschiedenis
Attracties
Attracties

Kasteel van Gingelom


Kasteelcomplex in Gingelom-dorp dat ooit eigendom was van baron Erasme Louis Surlet de Chokier, regent van het pas onafhankelijke België. Het moet gezegd, de man had stijl. Het neoclassicistische kasteel is getooid met een driehoekig fronton dat de hertogelijke wapenschilden van Looz-Corswarem bevat.

 

kasteel van Gingelom

 

Onze-Lieve-Vrouwkapel van Steps


Deze neogotische kapel uit 1853, gelegen in de deelgemeente Montenaken, is een van de oudste bedevaartplaatsen van Limburg. In 1213 stonden de Luikgezinde troepen hier met getrokken zwaarden tegenover het leger van de hertog van Brabant. Deze was niet zo goed gezien bij Onze Lieve Vrouw, want volgens de overlevering zorgde zij ervoor dat de Luiksgezinden letterlijk en figuurlijk hun slag thuishaalden. Nu nog worden aan het geklede madonnabeeld miraculeuze gaven toegeschreven.

 

De Drie Tommen


Haspengouw is een kerngebied van de tumuli-architectuur. Net zoals in Tienen staan in ook Gingelom drie aaneengesloten Gallo-Romeinse grafheuvels, hier in de volksmond Tommen genoemd. Ze zijn terug te vinden in de deelgemeente Vorsen en dateren uit de 2de eeuw na Chr. In één van hen (de middelste) werden waardevolle objecten gevonden. De Tommen liggen op de bewegwijzerde Tumuliroute (12 km.), een wandelroute in een wonderbaarlijk landschap die vertrekt vanuit het dorpscentrum van Montenaken.


Kasteel van Hasselbroek


Hasselbroek, een gehucht van Jeuk, was een afzonderlijke allodiale Loonse heerlijkheid. Het kasteel, gelegen in een ruim park, is nog een stille getuige van dit seigneuraal verleden. Het 17de-eeuws complex is herkenbaar aan zijn U-vorm en Maasstijl, sinds 1974 is het een monument.

 

Het Pachthof


Borlo heeft nog een gaaf bewaarde dorpskern die beheerst wordt door een aantal ‘historische’ vierkanthoeven rond de kerk. In het  vier eeuwen oude Pachthof vind je een schat aan juweeltjes terug uit de agrarische oudheid. In één van de stallen werd een authentieke afspanning ingericht waar boerensnacks verkrijgbaar zijn (tevens eigen bierkeuken in het restaurant). Sinds afgelopen jaar doet een gerestaureerde tank de oorlog een beetje herleven. Meer uitleg op www.pachthof.com.

 

Marie-Thérèse Artisanale Delicatessen

 

Kleinschalig aangemaakt en in lijn van de traditie kan je hier proeven van zeldzame, natuurzuivere producten zoals pompoenconfituur, cassisjenever, advocaat met fijne geitenmelk. Je kunt er na afspraak terecht voor een rondleiding en degustatie. Meer info:www.craninx.be

 

Voor meer informatie over deze Gingelomse bezienswaardigheden kan je terecht bij de dienst toerisme in het gemeentehuis (Sint-Pietersstraat 1) of op de website van de toeristische dienst.

 

Ook net buiten Gingelom zijn er tal van bezienswaardigheden een bezoekje waard. Meer informatie vind je via de toeristische dienst van Sint-Truiden.