't Eggenhof
Parel in 't groene Haspengouw
Home Logies Praktisch Omgeving Links Contact
Geschiedenis
Attracties
Attracties

Kasteel van Gingelom


Kasteelcomplex in Gingelom-dorp dat ooit eigendom was van baron Erasme Louis Surlet de Chokier, regent van het pas onafhankelijke België. Het moet gezegd, de man had stijl. Het neoclassicistische kasteel is getooid met een driehoekig fronton dat de hertogelijke wapenschilden van Looz-Corswarem bevat.

 

kasteel van Gingelom

 

Onze-Lieve-Vrouwkapel van Steps


Deze neogotische kapel uit 1853, gelegen in de deelgemeente Montenaken, is een van de oudste bedevaartplaatsen van Limburg. In 1213 stonden de Luikgezinde troepen hier met getrokken zwaarden tegenover het leger van de hertog van Brabant. Deze was niet zo goed gezien bij Onze Lieve Vrouw, want volgens de overlevering zorgde zij ervoor dat de Luiksgezinden letterlijk en figuurlijk hun slag thuishaalden. Nu nog worden aan het geklede madonnabeeld miraculeuze gaven toegeschreven.

 

De Drie Tommen


Haspengouw is een kerngebied van de tumuli-architectuur. Net zoals in Tienen staan in ook Gingelom drie aaneengesloten Gallo-Romeinse grafheuvels, hier in de volksmond Tommen genoemd. Ze zijn terug te vinden in de deelgemeente Vorsen en dateren uit de 2de eeuw na Chr. In één van hen (de middelste) werden waardevolle objecten gevonden. De Tommen liggen op de bewegwijzerde Tumuliroute (12 km.), een wandelroute in een wonderbaarlijk landschap die vertrekt vanuit het dorpscentrum van Montenaken.


Kasteel van Hasselbroek


Hasselbroek, een gehucht van Jeuk, was een afzonderlijke allodiale Loonse heerlijkheid. Het kasteel, gelegen in een ruim park, is nog een stille getuige van dit seigneuraal verleden. Het 17de-eeuws complex is herkenbaar aan zijn U-vorm en Maasstijl, sinds 1974 is het een monument.

 

Het Pachthof


Borlo heeft nog een gaaf bewaarde dorpskern die beheerst wordt door een aantal ‘historische’ vierkanthoeven rond de kerk. In het  vier eeuwen oude Pachthof vind je een schat aan juweeltjes terug uit de agrarische oudheid. In één van de stallen werd een authentieke afspanning ingericht waar boerensnacks verkrijgbaar zijn (tevens eigen bierkeuken in het restaurant). Sinds afgelopen jaar doet een gerestaureerde tank de oorlog een beetje herleven. Meer uitleg op www.pachthof.com.

 

Marie-Thérèse Artisanale Delicatessen

 

Kleinschalig aangemaakt en in lijn van de traditie laat Martine Renard je proeven van zeldzame, natuurzuivere producten zoals pompoenconfituur, cassisjenever, advocaat met fijne geitenmelk. Je kunt er na afspraak terecht voor een rondleiding en degustatie: Martine Renard, Lagestraat 2, Vorsen (Gingelom),
tel. 011/88 26 39, www.marietherese.com

 

Voor meer informatie over deze Gingelomse bezienswaardigheden kan je terecht bij de dienst toerisme in het gemeentehuis (Sint-Pietersstraat 1, 3890 Gingelom, tel. 011/88 10 31) of op de website www.gingelom.be.

 

Ook een bezoekje waard, net buiten de gemeente Gingelom:

 

Brouwerij Kerkom


Vlakbij Mielen, in Kerkom (reeds gemeente Sint-Truiden), vind je deze meer dan 100 jaar oude brouwerij in een oude Haspengouwse vierkantshoeve. Het is de ideale pleisterplaats voor wandelaars, fietsers, bierproevers en levensgenieters. Je kunt er immers tijdens een rondleiding uitleg krijgen over het artisanaal brouwproces van het Binkbier. Achteraf kan je dan een 'Bink' proeven in een 19de-eeuws cafeetje. Op de website www.brouwerijkerkom.be kan je alles hierover lezen.  


Château de la Motte


Net zoals zoveel andere Haspengouwse kastelen is het eigenlijke Château de la Motte niet toegankelijk, want bewoond. Maar de bijbehorende kasteelhoeve is wel op het verwennen van bezoekers afgestemd. De binnenkoer, stallingen en de fruitopslagplaats zijn omgetoverd tot terras, feestzalen, restaurant en brasserie met kasteelallures. In een adellijk decor geniet je er van Bourgondische streekgerechten, klassieke menu’s of haute-cuisine.  De oudste kern van het kasteel bevindt zich in de torenvormige poort met ophaalbrug, gebouwd tussen 1531 en 1589. Ooit woonde hier gravin Jeanne Maria Claire d’Udekem, getrouwd met Baron de Herckenrode. De beroemdste gast tot nu toe was de burgemeester van Poperinge, jawel, nonkel Henri d’Udekem d’Acoz. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op www.chateaudelamotte.com.

Vlakbij ligt tevens de 13-eeuwse kapel van Helshoven, een druk bezocht bedevaartsoord. Op de plaats van de kapel stond er vanaf de 17de eeuw ook een kluis waar ascetische mannen zich eeuwenlang terugtrokken om zich te wijden aan een leven van gebed.  Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Blijde Vrede is in 1985 tevens door de paus gewijd.  De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw in Helshoven is nog altijd groot: de traditionele missen van 15 augustus moeten in openlucht worden opgedragen omdat de 50 zitplaatsen niet volstaan.

 

Kasteel van Hex


Het kasteel werd gebouwd in de 18de eeuw en wordt omringd door diverse stijl- en landschapstuinen uit dezelfde periode. Het is gelegen in Heks, een deelgemeente van Heers. Een van de hoogtepunten vormt de collectie oude en wilde rozen, de vrucht van de nimmer aflatende zorg en het plezier in tuinieren van wijlen Gravin Michel d’Ursel.  Gedurende de plantenfestivals hebben bezoekers toegang tot de stijltuinen, met onder meer de rozencollectie, de moestuin en het landschapspark.


Taverne De Horne


In 1988 begonnen Jean en Riet met de restauratie van de herberg en het aanpalend woonhuis, middenin het heuvelachtige Haspengouwse landschap. Een jaar later richtten ze een cafeetje in. Nu is de Horne een stijl- en smaakvolle taverne, die al enkele jaren in handen is van zoon Stijn.

Hun landelijke en romantische tuin kan je in juli en augustus elke zaterdag en zondag van 12 tot 18 uur bezoeken. De Horne is gelegen in Vechmaal (deelgemeente van Heers), Brugstraat 30, en kan je telefonisch bereiken op 012/74 55 08.

 

Adbij van Colen


In Kerniel, een deelgemeente van Borgloon, kan men rechts van het fietspad naar de befaamde abdij Mariënhof klimmen.  De adbij van Colen, zoals ze meestal wordt genoemd, werd in 1348 door ene Maria van Colen, met de hulp van de kruisheren, gesticht en is sinds 1822 eigendom van de cisterciënzerinnen, die er nog altijd leven volgens de regel van hun orde. Interessant zijn de gotische kerk uit 1511, het Sint-Odiliaschrijn (1292) in de sacristie – het oudst bekende paneelschilderij op doek in de Nederlanden, de 12de-eeuwse koorstoel van de heilige Lutgardis en de zelfgemaakte fruittaart die de zusters serveren.

 

Kasteel van Rullingen

 

Dit kasteel, gebouwd in 1640 in renaissancestijl, behoort tot het historische erfgoed van de provincie Limburg. Het kasteel zelf wordt uitgebaat als hotel / restaurant en in de aanpalende taverne ‘t Jachthuis kunnen toeristen terecht voor Haspengouwse lekkernijen. Het bevindt zich langs het fietsroutenetwerk van Borgloon. Op www.rullingen.com vind je extra informatie.