't Eggenhof
Parel in 't groene Haspengouw
Home Logies Praktisch Omgeving Links Contact
Geschiedenis
Attracties
Geschiedenis

De geschiedenis van Gingelom vertelt het verhaal van 11 kerkdorpen: Boekhout, Borlo, Buvingen, Gingelom, Jeuk, Kortijs, Mielen, Montenaken, Muizen, Niel en Vorsen.

De gemeente Gingelom wordt vooral geassocieerd met de naam Surlet de Chokier. In 1758 kwam het dorpje in handen van de Luikse ridder Jean Guillaume Arnold Surlet de Chokier. Toch is Gingelom nu onlosmakelijk verbonden met zijn zoon, baron Erasme Louis Surlet de Chokier. Historisch gezien is baron Surlet de Chokier dan ook een bekend en belangrijk figuur geweest voor België. Met als thuisbasis het kasteel van Gingelom is hij ontegensprekelijk een van de grondleggers geweest van het nieuwe Belgische koninkrijk. Bij de onafhankelijkheid van België werd hij, op 11 november 1830, verkozen tot voorzitter van het Nationaal Congres (het huidige parlement). Vanaf maart 1831 tot de aanstelling van de eerste Koning der Belgen, Leopold I, op 21 juli 1831 aanvaardde le bon Surlet de benoeming tot eerste Regent van België en was daarmee het eerste staatshoofd van het nog jonge België.


Maar naast een belangrijk politiek figuur, was baron Surlet de Chokier ook een levensgenieter met een grote belangstelling voor de natuur en de exploitatie ervan. Toch was de gewezen Regent nagenoeg volledig vergeten bij zijn overlijden op 7 augustus 1839 in zijn kasteel te Gingelom. Uit dankbaarheid hebben de inwoners van Gingelom onlangs nog zijn naam geschonken aan een nieuw lokaal bier, ‘de Chokier’.

Tip
: de Chokierroute vertrekt aan het gemeentehuis (3,8 km) en vertelt je meer over deze historische figuur. De route kan aangekocht worden bij de dienst van toerisme.